Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 18 juni 2022

vlakke 33-er Hoogstraten, Zondereigen en Wortel-kolonie

natuurgebied het Merkske, wandelen op de Nederlands-Belgische grens

De Nederlands-Belgische grens is bezaaid met grote en kleinere natuurgebieden. Er is zoveel meer te ontdekken dan alleen de Kalmthoutse Heide, veel meer dan je op één dagtocht aankunt - ook al is het een 33-er. Ten noorden en ten oosten van Hoogstraten bijvoorbeeld is de keuze aan natuur en paadjes overweldigend en schier eindeloos, neem maar een kijkje op de website van Natuurpunt Markvallei. Het kan niet anders dan kiezen is verliezen - of je komt later nog eens terug.

Natuurgebied de vallei van het Merkske meet ruim 19㎢ (ter vergelijking, de Kalmthoutse komt aan ruim 37㎢). Deze beekvallei van het Merkske vormt de ruggengraat van de wandeling. In Vlaanderen beheren Natuurpunt en het Vlaams agentschap Natuur en Bos dit gebied en in Nederland Staatsbosbheer. Het beekje heeft een natuurlijke kronkelende loop. Je wandelt er het ene moment door een bloemenweide, vervolgens door een nat (elzen)bosje en dan weer over heide. Ook de vennen getuigen van de natte ondergrond. In de omgeving is er natuurlijk ook rasechte landbouw te vinden, met uitgestrekte akkers en weiden. De voormalige landloperskolonie van Wortel is bijzonder, met zijn kaarsrechte dreven en majestueuze gebouwen.

De wandeling start in de stad Hoogstraten (begijnhof, jeugdgevangenis in een voormalig kasteel), buiten de woonkern volop natuur. We dwarsen de bijna-enclave van Castelré (NL), aan de andere kant vormt de beek de grens. We vervolgen oostwaarts richting het dorp Zondereigen, maar we vermijden de dorpskern. Op de terugweg wisselen we het Merkske even in voor de Noordermark, we verkennen Wortel-Kolonie en vatten dan de laatste kilometers aan.

Een 33-iger doe je niet op een drafje. Door het tempo te matigen en tijd te nemen om regelmatig te pauzeren kan elkeen die vlot 25km wandelt ook 33 aan. Hoewel we op tijd vertrekken, moet je er rekening mee houden dat we na 17:00 aan het eindpunt aankomen.