Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

18 en 19 december 2021

rugzakwandelweekend (+/- 23 km, tot 700 hoogtemeters)

Hoge Venen en zijn rivieren: Jalhay - Ovifat - Malmedy

Over een aardeweg bereiken we al snel Charneux. Paden met wandelstijlen (poortjes) leiden ons door met hagen omzoomde weides naar het valleitje van de Dison. Een vijftig meter hoge heuvelrug scheidt de Dison van de Sawe, een kleiner broertje van de Hoëgne, met de typische stroomversnellingen. We volgen de Sawe stroomopwaarts tot haar brongebied in de Grande Fagne. Langzaamaan verandert het bos, met steeds meer open plekken, veen en heide. Bos en veengebieden zoals la Haie du Procureur, la Grande Fagne, la Haie Henquinet, ... wisselen elkaar af. Langs de Bayehon en de Ghâster - dus na een afdaling en een beklimming - bereiken we de gite in Ovifat.

's Zondags vertrekken we oostwaarts, naar het veengebied in de valleien van de Roer (die van het Roergebied, die in de fagne Walonne ontspringt) en de Kleine Roer. Aan de rand van dat onherbergzame gebied passeren we het 'Camp des Russes', waar tijdens WO II Russische Krijgsgevangenen zaten. Bomenrijen zijn hun laatste getuige. Door de glooiende velden en weiden trekken we pal zuid tot aan de Warche. Voorbij het meer van Robertville is de vallei plots diep ingesneden. Aan de Nez de Napoléon pikken we een vergezicht mee. We wandelen langs de beboste bovenrand van de vallei of kiezen voor het plateau met zijn open landschap. We bereiken Malmedy langs de Kruisweg op de heuvel achter de Kathedraal.

Beide wandelingen gaan vaak over geaccidenteerd terrein, met dagelijks ongeveer 700m stijgen en tot 800m dalen. Dit terwijl de dagen kort zijn. De pauzes blijven dus beperkt en tredzekerheid is noodzakelijk. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen de wandelingen aangepast worden.

Ovifat
Schampavie in de omgeving van Ovifat - mei 2019. Foto van Liliane K.