Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 17 oktober 2020

Luswandeling - Netevallei (26km)

Bouwel - Middeldonk - Merodebossen - Kruiskensberg - Grote Netevallei en terug

Het Poelepad en Kerkepad leiden naar het natuurgebied Middeldonk en Binnenheide. Natuurpunt omschrijft het als een mozaïek van oudere en jonge bossen, graslanden en akkers doorsneden door de beekvalleien Kleine beek en Zelse Beek.

Voorbij het lokale Merodebos bereiken we de Kruiskensberg in de Grote Netevallei. Het is een relict uit vervlogen tijden: een mengeling van bos, vennen, heide op droge zandruggen en een oude Nete-arm. In de 13e eeuw zou een herder genezen zijn na van de lokale bron gedronken te hebben.

Na een verkenning van de omgeving van het dorp Bevel steken we de Grote Nete over nabij het Hof van Ramijen, een typische waterburcht. Aan kastelen geen gebrek, wandel wat meer naar het oosten of het westen en je botst op het kasteel Herlaar en het Gestelhof.

Tijd om het steven te wenden. Over de dijk gaat het opnieuw richting Merodebos. De Grote Nete ligt wat verzonken in het landschap waardoor de einder nabij is: de open vallei lijkt gekraagd door een afwisseling van bos en dorpen.

De laatste kilometers voeren over onverharde landwegen door weide en akkerland.