Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

zaterdag 29 - maandag 31 augustus 2020

Schampavaria wandel-cultuur-driedaagse

Bezoek aan Mechelen en omgeving met wandeling in Mechels rivierengebied

Of het programma integraal zal kunnen doorgaan zoals het hierna beschreven wordt is nu (juni 2020) niet te voorspellen. Omwille van Corona beperken we het deelnemersaantal tot 16.

Zaterdag 29 augustus.
We verzamelen om 09u30 aan de jeugdherberg van Mechelen.
Om 10 uur vertrekken we naar de Grote Markt waar we afgesproken hebben met een stadsgids voor een eerste Bourgondische rondleiding doorheen Mechelen. We laten ons meevoeren langs imposante stadspaleizen, historische kerken en pittoreske stadszichten. Dankzij de levendige verhalen van de gids hebben figuren als Margareta van Oostenrijk en Keizer Karel V na deze tocht geen geheimen meer voor ons. Daarna is het tijd voor de middagpauze en vervolgens volgt een tweede rondleiding: de Caroluswandeling. Deze rondleiding voert ons verder door de historische binnenstad met zijn rijke geschiedenis.
Natuurlijk hoort daar ook het proeven van Mechels bier bij. Om ons bezoek af te ronden hebben we nog een rondvaart op de Binnendijle.

Zondag 30 augustus.
Vandaag is een wandeldag. Vanuit de jeugdherberg wandelen we doorheen het natuurdomein van het Mechels Broek tot aan het bezoekerscentrum van het Mechels Rivierengebied. Hier kunnen we onze picknick opeten. Na de middag zal een natuurgids ons verder leiden doorheen het natuurgebied van Mispeldonk. Nog een drankje in de plaatselijke herberg het Brughuis en we keren terug naar de jeugdherberg, de Dijle volgend. Totale afstand ongeveer 16 km.

Maandag 31 augustus.
In de voormiddag bezoeken we in drie groepen de tentoonstelling van het Kunstuur. Het Kunstuur stelt 32 Belgische topwerken tentoon uit de periode 1887 - 1938. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. De unieke belichting en aangepaste muziek zorgen voor een uur betoverende kunst in een historische locatie: de Heilige Geestkapel tegenover de Sint-Romboutskathedraal.
In de namiddag verplaatsen we ons naar O-L-Vrouw-Waver (10 km) voor een bezoek aan het Ursulineninstituut met zijn beroemde Wintertuin. Het indrukwekkende school- en kloostercomplex van de zusters Ursulinen was ooit een 'pensionnat de demoiselles' met internationale uitstraling, wat prachtig tot uiting komt in de schitterende architectuur. We bezoeken de verschillende beschermde kloosterruimten zoals de Ursulazaal, de Alpenzaal, de Empiregang, de Feestrefter, de magnifieke kloosterkerk, de Pianogalerij, het Oratorium en het museum. Het pronkstuk is zonder twijfel de indrukwekkende wintertuin, volledig in Art Nouveau-stijl. Om ons driedaags bezoek aan Mechelen af te ronden drinken we hier nog een kop koffie of thee met een stukje gebak.

Mechels Rivierengebied
November 2018: Schampavie op wandel door het Mechels Rivierengebied. Foto: Jos VdP.