Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 29 augustus 2020

Dubbele luswandeling vanuit Bierbeek centrum voor rustige stappers

Rondwandeling vierkantshoeves in Bierbeek 18 à 20 km


Typisch voor deze streek zijn de grote Brabantse vierkantshoeves. Deze werden meestal gebouwd in de 17de en 18de eeuw, toen de landbouw in onze streken een gunstige evolutie doormaakte.
De bodem is zeer geschikt voor akkerbouw en geeft rijke oogsten. Daardoor bouwden de rijke boeren met een grote eigendom aan hun hoeve ruime opslagschuren. Vermits deze vaak nogal ver van het dorp stonden, verrezen dikke muren en een stevige toegangspoort
om de hoeve bij ontij te beschermen.

Vanaf de Borre wandelen we naar het Dorpsplein met de prachtige Romaanse Sint-Hilariuskerk. Via een smal steegje en een verborgen stukje groen stappen we naar het Schotteshof , een monumentale vierkantsboerderij, waarvan de stallingen dateren uit de 17de eeuw. We bereiken het gehucht Ruisbroek, waar aan de beek een oude watermolen staat.
Via een bosrijke holle weg zien we het domein Wilderhof . Dit was een der oudste heerlijkheden van Bierbeek en behoorde tot de abdijen van Villers-la-Ville en abdij van het Park.
Langs het gehucht Merbeek en langs de O.L.V. van Lourdes-kapel stappen we naar het gehucht Bierbeek-Bremt en het monumentale Schoetenshof en naar het Katspoelhof, dat dateert uit 1767.
We vervolgen onze weg naar hoeve Tienmeel en via de mooie Blauwschuurhoeve en de Krabbesheide komen we opnieuw aan het dorpsplein van Bierbeek.
Indien de corona-maatregelen het toelaten, doen we hier een terrasje.

Wie wil, kan hier afhaken maar voor de liefhebbers maken we een tweede kleinere lus en gaan we verder met de verkenning van de vierkantshoeves en het mooie landschap. We volgen het mooie Kalverwegje langs de Molendaalbeek. We komen uit aan het imposante Bordingenhof, een vierkantshoeve uit de 18de eeuw.
We wandelen langs een holle weg naar boven, vanwaar we een prachtig zicht op Bierbeek hebben. De weg leidt tot het Schavaaienhof, een imitatie van het Spaans Dak aan het Zoet Water in Oud-Heverlee.
We belanden aan het Rachierhof en genieten van een van de mooiste stukjes landschap van Bierbeek aan de rand van het Mollendaalbos. Via het gehucht Meren, het prachtige Bergenhof en nog enkele holle wegen bereiken we Bierbeek centrum, het eindpunt van onze tocht.

Schavaaienhof
Schavaaienhof ©ADB
holle weg
holle weg ©ADB
Schotteshof


Schotteshof ©ADB
Katspoelhoeve
Katspoelhoeve ©ADB
papaverveld
papaverveld ©ADB
Blauwschuurhoeve
Blauwschuurhoeve ©ADB