Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep,
een dag, een weekend of langer.

Zondag 2 augustus 2020

Dagwandeling 26 vlak

Gijzegem - Beneden Dendervallei, tussen Lede en Wieze.

Gijzegem Bij de brug over de Dender tussen Herdersem en Gijzegem viel in strikte coronatijden m'n oog op een bord met wandelroutes van Natuurpunt: amper na 100m graspad een klaphek en onvermoede natuur, met paadjes die niet op de stafkaart staan. Na nog meerdere leuke ontdekkingen die dag, werd diezelfde avond deze wandeltocht uitgestippeld.

Door de kasteeldreef naar de Grootebeek (volgens de ene kaart, volgens een andere de Porrebeek), die we 4x oversteken door een gebied met dreven, bosjes en meer open veld tot de rand van Lede. Vrijdagmarktstraatje, Hofveldstraatje, Speytemmeersstraatje, Huiversputbaan ... eerder wegjes en paadjes dan straten, waarvan eentje wel zeeeer smal. Door natuurrerservaat Hogedonk, in beheer door Natuurpunt, onderdeel van de Beneden-Dendervallei, een open natuurlandschap van 850 hectare.
Langs kerkepaadjes naar Wieze en ten noorden ervan naar de Dender, die we over een graspad naar het sas in Denderbelle volgen. Aan de overzijde naar Mespelare, en om te besluiten door een ander deel van natuurreservaat Hogedonk terug naar Gijsegem.

Dender Dender
Augustus 2015 - langs de Dender tussen Wieze en Denderbelle - foto's van Hugo.