Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zondag 22 maart 2020

Dagwandeling 24 km golvend

4e van 10 tochten weg van Brussel

Haren (Brussel) - Schaarbeek - Vilvoorde

Haren - Schaarbeek - Vilvoorde Deze 4e tocht weg / wég van Brussel
start in een dorpse uithoek van 1000 Brussel: Haren was oorspronkelijk een Vlaams dorp, en werd in 1921 bij de stad Brussel geannexeerd. Is volledig omringd door spoorwegen en 'krijgt' in 2022 een nieuwe gevangenis, een gevangenisdorp voor 1190 gedineerden.

Menige (ex-)Schampavieter heeft in Haren van folk en jazz genoten in 't Oogenblik ofte 't Sleutelgat. Ook nu nog zijn er in dit o zo kleine lokaal (met 50 man zit het al erg vol) een 2-tal optredens per maand.
Langs een serie trage wegen kronkelen we door Haren, waarna we langs 't Moeraske stappen, een natuurgebied op een helling naast de spoorlijn Brussel-Leuven.

In Schaarbeek bewonderen we talrijke mooie gevels in o.a. de Louis Bertrandtlaan en Eugène Demolderlaan, sierlijke woningen van de Art Nouveau en de periode net erna. We zien leeuwen op een electriciteitsmast kruipen en het imposante stadhuis.

't Kanaal over, naar Neder-Over-Heembeek, ook een voormalig dorp, dat in 1921 onderdeel werd van Brussel-Stad. Langs diverse (recentere) woonstijlen komen we plots temidden de velden. Een eerst modderweg, een holle weg, wat later paadjes met zelfs een Ardeens karakter en enkele fraaie vergezichten.

Al ooit onder het viaduct van Vilvoorde gewandeld? Vandaag kan het! Vervolgens door het Vilvoords domein Drie Fonteinen, met een Franse tuin in de stijl van Versailles en een Engels landschapspark.

Nogmaals het kanaal Brussel-Schelde over, even langs de Zenne en door het Hanssenspark naar het station van Vilvoorde.

Haren-Schaarbeek-Vilvoorde
Schaarbeek - alle foto's van Hugo
Haren-Schaarbeek-Vilvoorde
Onverhard!
Haren-Schaarbeek-Vilvoorde
Onder het viaduct van Vilvoorde, op de grens met Brussel.
Haren-Schaarbeek-Vilvoorde
Drie Fonteinen - Vilvoorde