Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Zaterdag 25 mei 2019

Dagwandeling 23 km zacht golvend

2e van 10 tochten weg van Brussel

Brussel - Pedevallei : de Blik van Bruegel

Pieter Bruegel de Oude overleed 450 jaar geleden, en daaromtrent worden heel veel tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd, o.a. in de Pedevallei te Dilbeek, waar meerdere gebouwen voorkomen op schilderijen van Bruegel.
Brussel-Schepdaal Onze wandeling start aan Brussel-Centraal Station, om via Grote Markt en Manneken Pis naar de straat te stappen waar Bruegel wellicht een aantal jaren gewoond en gewerkt heeft. Dan via jeugdherberg Bruegel en de Kapellekerk, waar hij begraven is, naar de Marollen, waar Bruegel alom tegenwoordig is.
Na Hallepoort en Brussel-Zuid door Anderlecht: eerst de wijk Kuregem, verloederd met toch wat mooie renovatieprojecten, door kleine parken naar het Erasmushuis, de Erasmustuin en de gotische Sint-Pieter en Sint-Guidokerk.
Een opeenvolging van parken en vijvers brengen ons onder de ring door naar Neerpede, een zeer landelijk stuk hoofdstad.

SPD61
Ja, dit is een Brussels paadje! (Neerpede).

Net in Dilbeek vinden we de schuur die voorkomt op 'De Boerenbruiloft', een reproductie van dit schilderij staat ernaast. Verderop begop-bergaf stappend langs trage wegen komen we nog een serie reproducties tegen.

De Blik van Bruegel
Aan het kerkje van Sint-Anna-Pede, voorkomend op 'De Parabel der Blinden' start De Blik van Bruegel, Reconstructie van het landschap. Een openluchttentoonstelling met vijftien interventies van kunstenaars, designers en architecten, in het landschap dat Bruegel inspireerde.
Voor deze kunstenwandelroute werden begin april 2019 2 aloude voetwegen heropend en 3 nieuwe trage wegen gerealiseerd.
SPD61
Voetweg 61 in Sint-Gertrudis-Pede: na vele jaren weer toegankelijk.

Een eindje na de Pede-watermolen en na nog een fraai zicht over het Pajottenland en Brussel in de verte, eindigen we in De Rustberg, een authentiek café, voor een goeie lambiek, gueuze, kriek of wat dan ook.

SPD48
Zicht op Brussel vanaf voetweg 48 in Schepdaal - sinds een 5tal jaren weer goed toegankelijk..