Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zondag 12 mei 2019

Fietsdagtocht ca. 87 vlakke km

Ten zuiden en oosten van Dendermonde

De Rosbeiaardommegang gaat eens om de 10 jaar uit in Dendermonde, de stalen rosommegang van Schampavie reeds voor de tweede keer dit jaar, de 1e keer naar 't noorden, nu naar 't zuiden.

Vanaf het station verlaten we Dendermonde via de oude afgesloten Denderarm en kiezen resoluut richting Aalst. De Lintbebouwing is hier alom tegenwoordig maar niettegenstaaande is er nog heel wat natuur met halfverharde en onverharde veld- en kerkwegels, weg van het drukke verkeer. Via het Belle, Wieze (gekend voor zijn chocolade en bierfeesten), Hanaarden en Eerdegem stoten we in Baardegem op de oude spoorlijn tussen Aalst en Mechelen, thans gekend als de Leirekensroute.
We steken de Brabantse Kouters over (ook hier waren dit jaar reeds Schampavieters te voet onder weg) en komen in de vallei van de Molenbeek.

Af en toe verlaten we de vallei om wat bosrijker gebied op te zoeken.
In Lippelo verlaten we definitief de Molenbeekvallei en rijden door de velden naar Bornem. Via 'het graafschap' gaat het langs de Oude Schelde naar de zandstuifgebieden van Branst.
In Sint-Amands botsen we op een wijngaard langs de Schelde. Omwille van het vochtige klimaat in dit Schorregebied, wat aanleiding geeft tot schimmelvorming van de druiven, was dit geen onverhoopt succes en ligt hij er daarom wat verpauperd bij.
Langs de Scheldedijken en een verlaten industriegebied langs de Schelde (niet bepaald het mooiste stuk van de fietstocht) bereiken we Baasrode.

Hier verlaten we opnieuw de Scheldedijk en rijden door de polder, die momenteel wordt opgeofferd als overstromingsgebied binnen het Sigmaplan, naar Vlassenbroek. Van hieruit is het, opnieuw langs de Schelde, nog 5 km tot het station van Dendermonde.

Dilbeek-Sint-Amands
Begin maart 2019 - vanuit Dendermonde naar Stekene.