Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

zaterdag 26 en zondag 27 januari 2019

Rugzakwandelweekend 25 golvende km

Dender en Mark: Idegem - Geraardsbergen - Acren

Dit rugzakwandelweekend voert door één van de mooiste hoekjes van Vlaanderen. Bossen worden afgewisseld met vergezichten in een open landschap. De iets lager gelegen rivier- en beekvalleien bieden een prachtige aanblik en vormen prachtige oases. Bewoning is hier meer dan elders in Vlaanderen in dorpskernen en gehuchten geconcentreerd.

Zaterdag start de wandeling in Idegem, oostwaarts door de Dendervallei richting Zandbergen. Na enkele kilometers bereiken we een eerste natuurgebied, de Nuchten, een moerasgebied en vogelparadijs beheerd door Natuur en Bos. Het is alleen begaanbaar dankzij een knuppelpad. We wandelen daarna via een noordelijke lus naar onze overnachtingsplaats. Onderweg wandelen we door de valleien van de Beverbeek en Moenenbroekbeek met het natuurgebied Moenenbroek. De dorpen dragen feërieke namen: Aspelare, Smeerebbe en Vloerzegem.

Overnachting in de jeugdherberg 't Schipken, gelegen in het provinciaal domein De Gavers. We slapen in het oude deel, een gerenoveerde hoeve langs de Dender.

Zondag staan klassiekers op het programma in het stiltegebied van de Mark: Raspaillebos, Karkoolbos, Kluysbos en de natuurgebieden Markvallei en Rietbeemd. In juni 2016 begeleide ik van Edingen naar Geraardsbergen langs de Mark, nu volgt het vervolg tot aan de monding in de Dender in Acren.

Moerbeke - Edingen Moerbeke - Edingen
December 2014: van Moerbeke aan de Mark naar Edingen