Schampavie

Avontuurlijk wandelen en fietsen in groep, een dag, een weekend of langer.

Van zaterdag 04 tot maandag 20 augustus 2018

Pittige 17 daagse huttentocht (of kamperen naast de hut voor de liefhebbers) doorheen Noors en Zweeds Lapland. 5 tot 8 stapuren/dag.

Van Kjopsvik naar het Kebnakaise fjallstation

Het is reeds enkele jaren geleden dat ik nog eens in Lapland geweesd ben. De ongereptheid en de puur natuur blijven me aantrekken en vin 2018 organiseer ik daarom opnieuw een reis naar Scandinaviƫ.

Wie vroeger al eens mee was zal het zeker kunnen beamen. Zowel Noors als Zweeds Lapland zijn adembenemend mooi. Zeg nu zelf, waar vind je in ons drukke Europa nog zoveel wildernis waar je dagen - nee zelfs weken in kan rond trekken, zonder dat je in de beschaving terecht komt?

Het startpunt van de reis wordt Kjopsvik in Noorwegen. Kjopsvik is vooral gekend van de Stetind, de meest gekende berg (voor de bergbeklimmers) van Noorwegen. Je kan hem verglijken met de Matterhorn in Zwitserland.

Van hieruit gaat het met de boot naar het startpunt van de wandeling.

Eerst wandelen we langs de grensleden. Dit is een pad dat loopt op de grens van Noorwegen en Zweden. Het is een landschap van gletsjers en meren. De toppen zijn er afgerond en de landschappen weids. Daarna komen we in de Narviksfjell, een ruwer gebergte met scherpe toppen. Na zes dagen verlaten we Noorwegen en komen we Zweden binnen. We kruisen er de Kungsleden en lopen door valleien die lang geleden uitgesleten werden door de gletsjers. Het gebied is ook een ruw gebergte en hier ligt de Kebnakaise, de hoogste berg van Zweden. Uiteindelijk overnachten we in de tarfala fjalstuga. Dit is een op 1100m hoogte gelegen hut, omringd door gletjers. Van hier zakken we af naar het Kebnakaise fjallstation, gelegen aan de voet van de Kebnakaise. De laatste dag vatten we de beklimming van de Kebnakaise aan. We wandelen echter niet tot op de top maar stoppen op 1600m hoogte. Op dit punt hebben we een prachtig uitzicht op de omgeving en op de Kebnakaise met zijn gletsjers. De verdere beklimming is voor de meesten onder ons, te lang en te technisch.

Als kers op de taart volgt de volgende morgen een helicoptervlucht die ons tot in Nikaluokta brengt, waar we de bus kunnen nemen naar Kiruna.

Met de nachttrein gaat het dan naar Stockholm. In Stockholm hebben we nog 4 à 5 uren de tijd om kennis te maken met het historisch centrum.